25 Feb 2011

fitrah
Fitrah, itu saja alasannya, maka benarlah firman Allah SWT,

surah A-Rum,

30. maka hadapkanlah wajahmu lurus kepada agama Allah;(tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. tidak ada perubahan pada fitrah Allah.(itulah) agama yang lurus;tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui"

tiada akan ada perubahan pada fitrah, manusia akan kembali kepada fitrah mereka, naluri asal tujuan penciptaan mereka, Islam, agama tauhid, mesej pengabdian yang hanya mutlak untuk Allah.

biarpun "modal" asal berjaulah (ziarah), beliau ingin "membantu" wanita di sana keluar dari sangkar penindasan. prinsipnya itu akhirnya terpelanting ke muka sendiri, bila mana fitrah itu kembali....

itulah yang dihadapi oleh seorang wanita,
Lauren Booth, wartawan, merangkap pemberita terkenal sebuah media di amerika syarikat

pemergian beliau ke Gaza, mewarnai perjalana baru kehidupannya, juga titik tolak kepada sejarah kehidupan baru yang bakal beliau hadapi.

merupakan adik ipar kepada bekas perdana menteri britain, ketabahan dan kesungguhan belaiu sangat sukar digambarkan,

"ia sesuatu yang mengejutkan bagi saya, di sebalik hijab dan burqa (http://en.wikipedia.org/wiki/Burqa) , terdapat perkara-perkara yang saya tidak jangka, iaitu kemesraan, kelucuan dan sikap berdikari,"-Lauren Booth

bukankah telah terbukti, keterbukaan terhadap sesuatu perkara akan dapat membuka minda bahkan jiwa seseorang untuk menilai yang mana satu kebaikan dan mana satu keburukan....

jelas, lauren melihat dari dimensi yang berbeza dari warba barat yang lainnya, Islam adalah fitrah manusia, bukankah begitu?

marilah kembali MENGHAYATI Islam....
Setiap orang yang berusaha untuk meninggikan kalimah Islam boleh menggunakan segala yang ada padanya seperti harta benda, jiwa raga, pena (penulisan), dan lisan (dakwah).
-Sayyid Abul 'Ala al Maududi-